Hoe lang blijft het nog mogelijk om een brandstofauto te leasen?

Auto’s zijn al sinds jaar en dag onderdeel van het Nederlandse straatbeeld. Dat is niet gek aangezien de auto een erg handig vervoersmiddel is. Het is bijvoorbeeld zo dat je met een eigen auto van huis kunt vertrekken wanneer jij dat wilt. Hierbij ben je niet afhankelijk van bepaalde tijden zoals dat bij het openbaar vervoer wel het geval is. Hierdoor is het niet gek dat veel mensen liever met de auto naar hun werk gaan dan met de trein of bus. Dit is eigenlijk alleen handig voor mensen die in of in de buurt van een grote stad wonen en een goede aansluiting hebben met de plek waar zij werken. Voor mensen die dat niet hebben, is het fijn om een eigen auto te hebben. 

 

Wanneer je een eigen auto hebt, levert dit je veel voordeel op. Echter, er zitten ook een hoop nadelen aan verbonden. Zo weet je nooit wanneer de volgende reparatie nodig is en maak je daarnaast nog veel andere kosten. Daarom is het voor steeds meer mensen aantrekkelijk om een auto te gaan leasen. Er zijn verschillende vormen van lease, maar bij de meest gangbare vorm betaal je maandelijks enkel een bepaald bedrag en moet je zelf de brandstof betalen. De rest van de kosten zijn voor de rekening van het leasebedrijf. Echter, op het gebied van leaseauto’s, zal tijdens de komende jaren wel het een en ander gaan veranderen. 

Zakelijke leaseauto’s vanaf 2025 elektrisch

Een tijdje geleden kwam het nieuws naar buiten dat er een wet komt die ervoor moet zorgen dat alle zakelijke leaseauto’s vanaf 2025 verplicht elektrisch zijn. Dit om de overgang van brandstofauto’s naar elektrische auto’s te bevorderen. Op zich is dit een logische manier om dit te doen aangezien leaseauto’s vaak nieuw zijn en na het aflopen van het leasecontract op de markt komen als tweedehands auto. Op de lange termijn zorgt dit er dus voor dat mensen makkelijker en voor minder geld een elektrische auto kunnen kopen. Echter, voor mensen die nu een auto leasen en van brandstofauto’s houden, is dit waarschijnlijk geen goed nieuws. 

Heeft dit gevolgen voor private lease?

Er zijn veel mensen in Nederland die geen auto van de zaak hebben, maar wel een auto leasen. Dit wordt ook wel private lease genoemd. Op dit moment is er nog niets bekend over en verandering in de wetgeving voor private lease, maar het zou niet gek zijn als dezelfde wet ook betrekking heeft op private leasecontracten. Waarschijnlijk zal dit dan wel enkele jaren later ingevoerd worden. Ook bestaat er financial lease. Dit is eigenlijk een andere benaming voor het kopen van een auto op afbetaling. Daarom is de kans klein dat deze nieuwe wetgeving ook invloed zal hebben op financial leasecontracten.