Waarom is het voor starters zo moeilijk om een huis te kopen?

De woningmarkt is op dit moment zeer ongunstig voor starters. Dat heeft verschillende redenen. Mensen die zelf al een woning hebben gekocht, merken er waarschijnlijk weinig van dat de woningmarkt overbelast is. Echter, als je toevallig kinderen of kennissen hebt die op zoek zijn naar een woning, krijg je hier waarschijnlijk wel wat van mee. Op dit moment zijn er simpelweg veel te weinig betaalbare huizen. Hierdoor is het voor mensen die geen enorm budget hebben om een huis te kopen erg lastig om een woning te vinden die zij ook daadwerkelijk kunnen kopen. 

Eén van de voornaamste redenen voor de huidige situatie op de woningmarkt is het feit dat er een lange tijd veel te weinig huizen zijn gebouwd. Dit heeft voornamelijk te maken met de wetgeving van de overheid omtrent de uitstof van bepaalde verbindingen van stikstof. Hierbij gaat het over dezelfde regelgeving als waar de boeren zo boos om zijn. Op dit moment worden er wel weer relatief veel huizen gebouwd, maar het kan nog jaren duren voordat het tekort is ingelopen. Bovendien groeit de Nederlandse bevolking ieder jaar en weet je niet wat voor wetgeving er in de toekomst nog zal komen. 

Beleggers op de woningmarkt

Een andere reden dat het lastig is om als starter een huis te kopen, is het feit dat er veel beleggers actief zijn op de woningmarkt. Deze hebben veel meer kapitaal waardoor zij ogenschijnlijk erg eenvoudig woningen kunnen opkopen om deze vervolgens te verhuren. Dit probleem is voornamelijk ontstaan door het beleid van de overheid. Door het aanpassen van bepaalde wetten en regels is het ook voor buitenlandse beleggers erg aantrekkelijk geworden om in Nederlands vastgoed te investeren. Denk bij veranderingen in de regelgeving bijvoorbeeld aan het verlagen van de overdrachtsbelasting. 

De hypotheekrente

De rente die je moet betalen over hypothecaire leningen speelt een grote rol in de krapte op de woningmarkt. Dat komt doordat dit van invloed is op hoeveel geld je kunt lenen om een woning te kopen. De rente is nu weer aan het stijgen waardoor het kopen van huizen minder aantrekkelijk is voor beleggers. Als gevolg hiervan zetten veel starters die nu een hypotheek afsluiten hun hypotheekrente 10 jaar vast. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de komende 10 jaar een bepaald percentage aan rente moet betalen. Als je jezelf de vraag: ‘hoeveel kan ik lenen?’ stelt, kun je het best advies vragen aan een hypotheekadviseur. Deze kan je precies vertellen hoeveel je kunt lenen.